Невеличкий звіт про фестиваль «Поліське весілля».

Просили мати, просили батько...

8-9 серпня в Житомирі відгуляли ІІ фестиваль «Поліське весілля». Головним організатором і ідейним джерелом стала «Духовна Республіка» і її координатор Олег Земнухов. Олег виступив ще й головним спонсором - одягнув всі творчі колективи у конопляне взуття. Воно їм так пасує до костюмів!

До створення і проведення фестивалю долучились серця і руки багатьох житомирян, серед них були представники «Великого Вогню» – Ладаслава, Святогора, Гвіневер і Дмитро. Наша робота була непомітною, але важливою: декілька днів поспіль всі стовпи, дошки оголошень і паркани прикрашались плакатами з програмою фестивалю, запрошувались майстри й майстрині з виробами народної творчості, була прикрашена сцена, ми пригощали майстрів і творчі колективи кавою з тістечками й бутербродами.
Фіналом нашої співпраці стала участь майже в усіх майстер-класах. Фотографії з майстер-класу по грі на бандурі, хороводи і танці по весільному танцю від гурту «Життя-буття» потрапили в пресу.
Слід відмітити участь князя Огіна і Святогори у круглому столі, що проходив в залі мистецтв обласної наукової бібліотеки. Під час засідання Князь виголосив промову. Приємною несподіванкою для нас став приїзд на фестиваль гостей з Росії – Романа і Наталії, які відвідували нашу країну з науковою метою. Сподіваюсь, завдяки їхній присутності про фестиваль дізнаються люди за кордоном і з часом фестиваль зможе набути статусу міжнародного.
Що ж саме відбувалось на фестивалі?
Як говорилось вище, ярмарок своїх виробів проводили майстри і майстрині народної творчості з різних регіонів України і Житомирської області. На сцені в цей час відбувалось справжнє весільне дійство. Окрім справжніх молодят, яких до речі запрошували Гвіневер і Святогора біля РАГСІВ, творчі колективи відтворювали сакральні моменти весільної обрядодії характерні для території Житомирського Полісся. Це і виття гільця, і випікання караваю, і посад нареченої, і розплітання коси. Всі обрядодії супроводжувались відповідними весільними піснями. Запрошених молодят вітали подарунками і співали їм пісень.
На другий день фестивалю проводився круглий стіл, відбулася презентація книги дослідниці весільної обрядовості Раїси Цапун з м.Рівне, продовжувався ярмарок, майстер-класи, весільні конкурси, етнодискотека і – вітання молодят. Останніх молодят привітали вночі, коли організатори отримали весільний каравай від одного із спонсорів і тут побачили ще одну пару молодих. Є фотографія, на якій двоє щасливих закоханих вночі ділять фестивальний каравай. Гірко молодим!

Підготувала Ладаславам. Житомир