Кутній бог

Первинне значення слова "теос" - це Діа-Зевс. Де Діа (два - чорний дів і  білий дів) бог неба і дощу. Він же Уран/Юпітер/Гермес - бог-отець. А  Зевс-Перун батько(породжує) Гермеса/Пана (блискавка розпорює дощову  хмару, з якої ллється дощ). Діаволос - грец. написання слова "діавол".  

Діа + волос (діавол) = Діа (забутий язичниками Дій - бог неба) владика. Від слова  "волос" походить укр. слово влада, волость, володіти. Волос - це титул  Діа. В ієзуїтському трактаті "Молот відьом" зазначено, що  язичницькі diva, div були демонізовані і названі злом. Хоча слово  "демон" також є християнським спотворенням  - даймон в грец. міфології  означало "божественний", "духовний".
У той же час не треба шукати і  вигадувати бога-особистість. Бог неба - це також вселенський ум  складений з умів усіх, хто був коли-небудь народжений, тобто це  колективний ум предків. Звідси культ предків, основний культ в  язичництві.
Бог богів - це ум,  який складається з умів померлих, цей ум є всепроникним і всюдисущим,  який проявляє себе через космічні, природні явища, через природні  закономірності, котрі отримали назви богів. Все починається з предків і  все закінчується предками. Тому є смисл просто ставити одного  традиційного кутнього бога у красному куті - одинарний фалоподібний ідол,  пофарбований червоною фарбою - кольором крові, котрий є втіленням  предків, рода, бога. Причому є сенс ставити ідола саме в куток, бо кут  подібний до рогу, рогу достатку.

Це цікаво.
Кут (хут) - душа-«двійник» людини за уявленням тюркських народів, «життєвий ембріон», дарований богом, згусток енергії, якесь насіння життя, щастя, благодать, харизма.
У киргизів кут приносить «щастя тому, хто зможе його взяти». Зробити це вдається лише хорошій і чесній людині. Такий кут представлявся як шматочок речовини темно-червоного кольору. Легендарний Манас народився зі згустком крові в обох руках. 
За уявленнями народу Саха, кут складається з 3-х частин: Ійе-кут (материнська душа) - те, що передається від батьків: традиції, культура. Буор-кут (земляна душа) - матеріальна частина, фізичне тіло. Салгин-кут (повітряна душа) - інтелект, розум, комунікативно-соціальна складова.
За легендою, під час народження Чингісхан, «з утроби матері люто вирвавшись», стискав в руці шматочок запеченої крові розміром з альчик.
У тюркських народів Південного Сибіру є уявлення про «посередницької функції головного убору в передачі людині "душ-зародків"; казахи називають головний убір «үйдiң құти», тобто «кут будинку».