Пернатий Змій піраміди Кукулькана

21 березня сотні туристів, екстрасенсів і любителів містики збираються біля піраміди Кукулькана в Чичен-Іца в очікуванні щорічного шоу - спуску Пернатого Змія по піраміді.

У день весняного і осіннього рівнодення сонце виявляється в унікальній точці на небосхилі - і тіні на піраміді оживають, перетворюючись в змія.

Як бачимо, рівнодення, як і річне коло, в етнічних релігіях традиційно прив'язується саме до змія-плодючості.
Висота піраміди Кукулькана  становить 30 м: 24 м — сама піраміда і 6 м — храм на вершині. Складається з двох пірамід: внутрішньої з усіченою верхівкою та зовнішньої. Кожна грань піраміди має 9 ступенів. З кожного боку від основи до храму на вершині піраміди ведуть чотири сходи, зорієнтовані по сторонах світу. Кожна драбина має 91 сходинку, а їхня сумарна кількість разом із платформою-базою на вершині піраміди становить число 365 — кількість днів у сонячному році майського календаря «хааб».  Храм Кукулькана, вважається, виконував також функцію календаря.

З кожного боку храму, що на вершині, розташовано по одній двері; вони звернені на схід, на захід, на південь і на північ. Одвірки зроблені з масивного стовбура саподілового дерева, майстерно прикрашені різьбленим орнаментом, а на одвірках — у техніці горельєфа по дереву — зображено постать вождя. Скульптура досить сильно постраждала від часу, але головний убір з пір'я і місцями багатий одяг ще чітко видно. Добре збереглося горде обличчя вождя. Помітно сережки у вухах, отвір для кільця в носі. Двері, звернені на північ, ширші за інші; біля входу дві масивні колони, прикрашені вигадливим скульптурним орнаментом. Через ці двері є прохід до галереї завдовжки 30 м. У задній стіні галереї двері з косяками, прикрашеними дерев'яною скульптурою, і притолокой з твердого дерева з різьбленим барельєфом. Дві чотиригранні колони підпирають балку з дерева сапоте, прикрашену різьбленим орнаментом, сильно постраждали від часу. На обох колонах з усіх чотирьох сторін містяться портрети, виконані різцем.
З боків сходів піраміди розташована кам'яна балюстрада, що починається внизу з голови змія і тягнеться у вигляді зміїного тіла до верху піраміди. У дні весняного (21 березня) і осіннього (23 вересня) рівнодення спостерігається унікальне видовище «Пернатого Змія». Тінь від східчастих ребер піраміди падає на камені балюстради і створюється враження, що Змій рухається.